Over Herrekijker

Herrekijker is een programma voor kinderen over het (her)ontdekken van de dagelijkse omgeving via zintuigen, taal en fotografie én het kennismaken met beeldende kunst. Het stimuleert het bewustzijn van de eigen omgeving, de ideeën, fantasieën, gevoelens en gedachten die je daarbij kan hebben. Het werk van kunstenaars die de vrije blik en de onderzoekende houding sinds hun kindertijd vastgehouden en vastgelegd in hun werk helpt de kinderen hierbij. Met Herrekijker ga je naar buiten om met verschillende opdrachten zoals kauwgomvlekken fotograferen, het zoeken naar een sprokkelbeest of het maken van een schaduwletter, je eigen unieke blik vast te leggen. Het Herrekijker educatieve programma en bijbehorende inspiratieboek ‘Hoor de zon’ wordt nu succesvol uitgevoerd op ongeveer meer dan 250 basisscholen en bij aantal musea en natuurcentra in Nederland.

Producten:
Herrekijker, het educatieve programma
Het lesprogramma bestaat uit drie lessen voor het onderwijs waarbij, met de werken van de kunstenaars als inspiratiebron, het gebruik van de zintuigen in je directe omgeving aangescherpt wordt en de leerlingen hun gedachten en ideeën door middel van tekenen en fotografie uitwerken. Het programma is voor alle groepen in het PO en voor de onderbouw van het VO geschikt. Maar ook voor het beroepsonderwijs is Herrekijker een inspirerend leermiddel, bijvoorbeeld voor PABO-studenten.


Hoor de zin inspiratie boek
In het bijbehorende boek ‘Hoor de zon’ staan inspirerende voorbeelden van kunst in de openbare ruimte. Deze ingrepen in de fysieke wereld laten zien op welke diverse manieren de buitenwereld te bekijken is. Hoor de zon biedt een rijke aanvulling op het lesprogramma, maar is zeker de moeite waard om los te kopen.
Herrekijker programma
Het project ‘Herrekijker’ is een methodiek die je opnieuw laat kijken naar de dagelijkse omgeving. De relatie met deze omgeving wordt hierdoor versterkt. Regelmatig worden we gevraagd om het programma op maat te maken voor een kunstwerk, thema of locatie (in de stad of de natuur). Ook is gebleken dat Herrekijker zeer inspirerend is voor volwassenen. Zij leren om de wereld met een onbevangen blik tegemoet te treden.Herrekijker leskist
De leskist bestaat uit 10 middagactiviteiten die uit te voeren op naschoolse opvang, musea en natuurcentra op elke locatie of tentoonstelling in Nederland. Diverse musea en natuurcentra gebruiken nu al het Herrekijker project om het leren kijken te stimuleren. Zowel naar kunst als naar de natuurlijke wereld om de leerling heen. Ook inspireert Herrekijker jaarlijks festivalgangers in binnen- en buitenland.Herrekijker App
Voor wie ook thuis samen met Herrekijker aan de slag wil: dat kan! Binnenkort wordt de Herrekijker App gelanceerd op de mobiele telefoon (van je ouders) om te gaan Herrekijker in je eigen omgeving en virtueel kunstwerken achter te laten.

Herrekijker is een kunst- en natuur-educatief programma voor het onderwijs, musea en natuur centra wat gaat over het ontdekken van je eigen, unieke blik op je dagelijkse omgeving en het ontwikkelen van een bewuste houding ten opzichte van de dingen om je heen. Het Doorkijkers kaartspel is een spel wat je leert om te kijken naar kunst.
ACHTERGROND FOTO
Giuseppe Penone • 'Otterlo Beech'
Kroller-Muller Museum, Otterlo, Nederland
scupture, boom van brons
Klik voor
volledig beeld